Flauwekult dag 2

12:00
dans

Programma Flauwekult!
 

12.00-12.30Christine OttenChristine Otten is auteur van een eigenzinnig literair oeuvre, waarmee ze inmiddels een unieke plek binnen de Nederlandse literatuur heeft verworven. Meerdere van haar boeken werden bewerkt voor theater en verfilmd. Otten debuteerde met de autobiografische roman Blauw Metaal, die werd genomineerd voor de Debutantenprijs. In 2004 brak ze door met de grote roman De laatste dichters, geïnspireerd op de levens van de legendarische Afro-Amerikaanse dichtersgroep The Last Poets, die genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs, (meermaals) werd bewerkt voor theater en vertaald in het Engels en Arabisch. Als klassieker is de roman al twintig jaar in druk. Kenmerkend aan Ottens stijl is onder meer haar vermogen om overtuigend vanuit diverse (culturele en sociaal-maatschappelijke) perspectieven te schrijven, met een aan ‘zielsverhuizing’ grenzend inlevingsvermogen. Otten schuwt controversiële thema’s niet.  Haar roman Een van ons (2020), geïnspireerd op haar ervaringen als schrijfcoach in de gevangenis, bewerkte ze tot een theatermonoloog. In 2022 verscheen haar pamflet De ander bestaat niet, een pleidooi voor ‘literatuur als uitweg’ waarin ze thema’s als culturele toe-eigening in de literatuur en haar veranderende schrijverschap uitwerkt. Christine Otten is lid van het Vlaams-Nederlandse feministische schrijverscollectief Fixdit, dat in 2022 manifest Optimistische Woede publiceerde. Met haar nieuwe roman Als ik je eenmaal mijn verhaal heb verteld voegt ze een bijzondere en urgente vertelling toe aan haar oeuvre, die - net haar andere werk -  de tijdgeest dicht op de huid zit zonder aan universele  betekenis in te boeten.www.christineotten.nl  
    
13.00-13.30Jeroen KleijeNa het overlijden van haar man besluit Agaath (78) haar villa in Amsterdam-Zuid te ontruimen, onder toeziend oog van kaketoe De Generaal. Tijd om bij de pakken neer te zitten heeft ze niet. Of, zoals ze zelf zegt: Memory Lane is een mooie straat, maar je moet er niet gaan wonen. Dankzij een advertentie in de supermarkt krijgt ze hulp van vakkenvuller Karim (18), die nog geen idee heeft wat hij wil met zijn leven. Samen slaan ze nieuwe wegen in. Hij leert haar hiphop, zij leert hem Arabisch. Dan stuit Karim op een stapel oude liefdesbrieven. Wie is die mysterieuze man die Agaath zo aanbad? En kan Karim haar helpen op zoek te gaan naar haar grote liefde? 
13.30-14.00Floris Kleije Detective Roelant Onderwater heeft het criminele circuit voorgoed vaarwel gezegd. Vanaf nu neemt hij alleen nog koosjere zaken aan, zo heeft hij zijn partner Zorah beloofd. Maar dat voornemen blijkt lastiger vol te houden dan verwacht. Als hij een telefoontje ontvangt van Ko, een drugshandelaar bij wie Roelant in het krijt staat, kan hij onmogelijk nee zeggen. Ko’s dochter is ontvoerd en blijkbaar zijn de levens van nog vier andere kinderen in gevaar. Roelant bijt zich vast in de zaak, maar besluit Zorah buiten schot te houden. 
14.00-14.30Fiona RemptMag ik een hondje?  
14.30-15.00Fiona RemptOmgeruild 
15.00-15.30Irwan DroogIn maart 2021 werd de bevolking van het Ierse Valentia Island verrast door een unieke bezoeker: een jonge, vermoeide walrus, die in de maanden daarna langs de kust van West-Europa zou reizen en zich onderweg regelmatig aan boord van kleine bootjes hees. Waarom was deze walrus zo ver van huis? Was hij in slaap gevallen op een ijsschots en afgedreven, of dwong het smeltende zee-ijs in het poolgebied hem naar het zuiden? Het lijkt erop dat we ons leefgebied meer en meer zullen gaan delen met diersoorten die we vroeger alleen konden bewonderen in dierentuinen. Hoe gaan we daarmee om? Irwan Droog trad in de voetsporen van Wally, en ging op zoek naar antwoorden.  Wally en wij  vertelt het verhaal van een walrus die een onuitwisbare indruk achterliet, tegen de achtergrond van mens-dierrelaties in een snel veranderende wereld. 
15.30-16.00DS SaluisoCoopertest is het debuut van DS Daluiso. Een roman gebaseerd op zijn tumultueuze leven als zoon van een Haagse prostituee en een Italiaanse gastarbeider. Als het gezin uiteenvalt voedt Cooper zichzelf op en belandt uiteindelijk in Amsterdam, waar de haat-liefdeverhouding met zijn moeder zorgt voor een leven vol drugs, drank, verlies, hoop en liefde. Coopertest is het verrassende, rauwe en bloedeerlijke verhaal van een hoopvol kind uit een ontspoord gezin. 
16.00-16.15Megan van Kessel  
16.15-16.45Bas Kok