Mensen in Noord moeten meer met elkaar praten, dacht Andromeda Achiaa, student aan Hogeschool Inholland. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? In samenwerking met medestudenten bedacht ze het verhalenbankje. “Er zijn zoveel Noorderlingen met mooie verhalen over de buurt. Ik denk dat het waardevol is dat deze verhalen gedeeld worden onder elkaar.”
Amsterdam-Noord is een mengelmoes van allerlei mensen. Het wordt een steeds populairder stadsdeel en dus ook drukker. Maar kennen mensen hun buren nog wel? Weten ze wat er een stukje verderop in de straat gebeurt? Andromeda wil daar graag een handje bij helpen.
Verhalenbankje
“Voor mijn afstudeerproject moest ik een product bedenken waarbij kunst en cultuur centraal staan en iets dat meteen een toevoegde waarde heeft voor Amsterdam-Noord. En dan vooral voor bewoners en ondernemers. Na veel ideeën en overleg met mijn medestudenten, zijn we uitgekomen op het verhalenbankje. Dit was het simpelste idee dat erbij zat, terwijl we toch zo’n twintig ideeën hadden”, zegt Andromeda vrolijk als we haar spreken op het Buikslotermeerplein, de plek waar het bankje straks moet komen te staan.
Een goed idee
Op de vraag wat dit idee nou zo goed maakt, zegt Andromeda: “Het is simpel, maar doeltreffend. Er is onderzocht wat mensen in Noord nodig hebben van elkaar en wat er speelt. Noord is sterk aan het veranderen en niet iedereen is blij met die veranderingen. Het stadsdeel verhipt en de kloof tussen oude en nieuwe Noorderlingen wordt steeds groter.
”ik hoop dat door naar elkaars verhalen te luisteren op het bankje, mensen elkaar beter begrijpen''
- Andromeda
Wat moet dit bankje daaraan veranderen? “Het oude Noord-gevoel drijft een beetje weg. Ik hoop dat door naar elkaars verhalen te luisteren op het bankje, mensen elkaar beter begrijpen. Ook is het gewoon erg leuk om verhalen uit Noord te horen. Iedereen kan zich aanmelden om een verhaal in te spreken. Mensen die hier al jaren wonen, maar ook nieuwe bewoners. Dan is het bijvoorbeeld leuk om te vertellen waar je vandaan komt en waarom je in Amsterdam-Noord bent komen wonen. Ik hoop dat het ervoor zorgt dat mensen elkaar niet voorbij lopen, maar elkaar echt gaan zien.”
QR-code
Het bankje is een heel gewoon bankje. Je ziet aan de vorm niets bijzonders. Maar hij zal opvallen, want er komen unieke tekeningen op te staan van een artiest uit Amsterdam-Noord. Daarnaast is er een QR-code die je kunt scannen met je telefoon. Daar komen vervolgens de verhalen als een soort podcast op tevoorschijn. Je kunt zelf kiezen welke verhalen je luistert en hoe lang je blijft zitten.
De meeste verhalen duren een paar minuten. “Sommige zijn wat langer geworden, bijvoorbeeld zes minuten. Dat komt omdat veel Noorderlingen de prachtigste verhalen te vertellen hebben. Over vroeger, hoe het leven er vijftig jaar geleden uitzag in Noord bijvoorbeeld. Dat vertel je niet in drie minuten”, lacht Andromeda.
Andromeda heeft zelf nog geen verhaal ingesproken. “Misschien ga ik dat nog wel doen. Ik ben geboren en getogen in Noord en heb ook wel wat leuks te vertellen.” Daarnaast zal ze ook het intro zelf inspreken waarin ze uitlegt waar het project precies over gaat.
Onthulling verhalenbankje
Andromeda heeft inmiddels zo’n tien verhalen binnengesleept van Noorderlingen. Onder de vertellers zit ook een bekende Noorderling, namelijk Yassmine el Ksaihi, raadslid in de Amsterdamse gemeenteraad voor D66. Zij zag meteen iets in dit project en steunt het door ook haar verhaal te delen.
Op 13 mei 2023 vindt 24H Noord plaats. Op deze dag openen theaters, musea, broedplaatsen, winkels, bars, hotels en clubs hun deuren en organiseren een heleboel verrassingen en (gratis) activiteiten. 24H Noord is de perfecte manier voor Amsterdammers om in 24 uur leuke plekken in Noord te bezoeken en elkaar te ontmoeten. Het verhalenbankje op het Buikslotermeerplein zal dan ook gelanceerd worden.
De gemeente, de opleiding, iedereen loopt weg met het idee van Andromeda en haar medestudenten. Nu is het afwachten hoe bewoners en ondernemers in Noord gaan reageren. Het is in ieder geval prachtig om te zien dat een goed idee niet ingewikkeld hoeft te zijn. Soms zijn de simpelste ideeën gewoon de beste.
Het verhalenbankje ziet er zo uit!
Tekst en redactie: Suzanne Baumfalk, Indebuurt Amsterdam. Zie artikel.